Kedves Kérdező,

örülök, hogy még demotiváltságodban is tudod, hogy mi a fontos és az értékes számodra: minden iskolai feladatot megcsinálni. Azonban a motivációhiánnyal megküzdeni (liskolai vagy bármilyen más területen) elég nehéz dió, rengeteg oka lehet ami megöli a lelkesedésed. Azonban számíthatsz rám, ebben a célratörő posztban megpróbálok neked segíteni.

Motiváció. Huh?

Először is definiáljuk amiről beszélünk. A tankonyvtar.hu szerint a motávició: "A motiváció fogalma pszichológiai meghatározás szerint az egyén olyan belső tudatiállapota, amely arra készteti, hogy meghatározott módon viselkedjék.".

Szuper. És?

Motivációnak én azt az érzést hívom, amikor a problémát megoldandó feladatnak tekintem, erőfeszítés nélkül. Nagy különbség van aközött, hogy "Megtanulható ez?" és a "Hogyan tudom megtanulni ezt?".

A Megkerülhetetlen: Te

Mielőtt szétcincálnánk a témát, az egyértelművel kezdem: egyél rendesen és aludj jól, eleget. Tudom, ez egyáltalán nem hat az újdonság erejével, azonban én is voltam diák (ami azt illeti, még mindig az vagyok) és tapasztalatból mondom, hogy ezek a legeslegeslegalapok a célod/céljaid eléréséhez.

Azonban talán megleplek azzal, ha azt mondom: nem feltétlenül kell többet, csak jobban kell aludnod. A többi jön magától, mint a dominók esetében.

iskolasprint motiváció tanulás trükkök diákélet
Aludj és egyél jól. A többit bízd a dominókra.

Ugyanez vonatkozik az evésre. Kevesebb gyorskaja (vagy ha hero vagy, akkor semennyi), több házikoszt, azt is változatosan. Zöldséget, gyümölcsöt egyél minden nap, legalább kétszer, szezonálisan.

(Kedves Iskolabüfések, kérlek varázsoljatok némi transzsír-mentes, nem agyonfeldolgozott, cukortól mentes vagy "cukor-light" választékot a kínálatotokba. Őszintén köszönöm.)

Az akaraterő-mítosz

Sokan mondják azt, hogy csak legyenek reálisak a céljaid és kis lépésekben haladj feléjük és minden sínen lesz. Ez azonban csak féligazság, ugyanis az akaraterő véges. Jól hallottad (khm, láttad), mindennap van egy nyitóállapot és szépen lassan vagy gyorsan, de elhasználod, mint egy újratölthető elemet. Amikor ez megtörténik, akkor annak a napnak, nagy valószínűséggel lőttek.

Mit csinálj? A házi feladatnak való nekiálláskor a nehéz feladatokkal, tárgyakkal kezdj.

Optimalizálás

Az emberi testnek belső órája van és ez az óra mindenkinek másképp jár. A testednek vannak optimális időszakai, amikor fókuszáltabb vagy, mint máskor. Ezért találkozhatsz mostanság olyan kezdeményezésekkel, amelyek az iskolai órarendet előrébb akarják hozni - egyes kutatások szerint a délutáni óráknak, hatékonyság szempontjából, nem sok értelme van. (Mondjuk sose értettem a péntek 7. órai matekot.)

Mi a trükk? Találd meg a számodra aktív időszakot, amikor hatékony vagy. Ez kísérletezést fog igényelni és változtatást a napi rutinodon, de ki tudja, lehet hogy reggel fél hatkor ninja módra tudod megoldani a kétismeretlenes egyenleteket. Vagy nem.

iskolasprint motiváció tanulás trükkök diákélet
Stephen Hawkingnak és Neked is 24 órából áll egy nap.

Hatékonyság, mindenkinek

Nincs olyan megoldás ebben az univerzumban, ami mindenkinek jó lenne. Pontosan ezért a különféle trükkök, tippek, praktikák (kivéve ezt a posztot, haha) nem fognak neked 100%-osan működni. Ha van olyan módszered a tanuláshoz ami működik, akkor ragaszkodj hozzá. Próbálkozhatsz mással is, azonban ha nem működik úgy vagy jobban, akkor felejtsd is el.

Mi a tippem? Ha otthon nem megy a tanulás, menj egy kávézóba. Ha Metallicát hallagtva a háttérben megy legjobban a versmagolás, akkor hallgasd. Ismerd ki magad hogy vagy gyors és eredményes a tanulásban és ismételj.

Vége. Vége?

Sok terület van amit nem érintettem, viszont gyors segítséget szerettem volna Neked adni és ezek voltak a legfontosabb dolgok, amiknek a megismerése segített rajtam. Van még kérdésed, ötleted amit megosztanál Velem vagy a többi Olvasóval? Ne habozz és kommentelj és ossz!

Húsz év múlva nem azok miatt leszel csalódott, amiket megtettél,
hanem amiket nem. (kínai mondás)